Wspaniałe pierniczki o różanym aromacie, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki z marmoladą z owoców dzikiej róży dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.
500 g mąki pszennej
300 g miodu
150 g cukru
100 g masła
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
1 łyżeczka proszku pieczenia
W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki całe i z okienkiem. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 10 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce.
Pełne pierniczki posmarować marmoladą i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.
Cudne pierniczki z wyborną marmoladą!
OdpowiedzUsuńPachnących i pysznych świąt.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń