codzienność

poniedziałek, 18 grudnia 2017

bezowe grzybki


Bezowe grzybki, to idealna dekoracja jesiennych i zimowych ciast. Wyglądają ślicznie i ucieszą wielbicieli bezowy ciasteczek. Grzybki bardzo łatwo przygotować i będą doskonałe, by udekorować nimi świąteczną roladę Bûche de Noël.


2 białka
100 g cukru
szczypta soli
25 g gorzkiej czekolady
kakao
cukier puder 


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy białka są już dobrze ubite a cukier rozpuszczony przełożyć masę do jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć koniec rękawa i wyciskać stożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie powiększyć dziurę w rękawie i wyciskać kleksy, które następnie delikatnie spłaszczyć wilgotnym palcem. Beziki piec w piekarniku nagrzanym do 110° C przez koło 90 minut. Beziki dobrze ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka posmarować czekoladą spód kleksa, za pomocą wykałaczki zrobić dodatkowo paseczki. Stożek z góry posmarować czekoladą i przykleić do kapelusza. Grzybki odstawić na blachę, aż czekolada zastygnie. Gotowe grzybki oprószyć delikatnie cukrem pudrem i kakao.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.