Ciasteczka spekulatius, to kruche i migdałowe ciasteczka prosto ze Szwajcarii. Ciasteczka są przepyszne, mają bardzo korzenny aromat, dzięki domowej przyprawie. Ciasteczka przygotowuje się przy użyciu specjalnych drewnianych foremek, jednak można je wycinać najzwyklejszymi foremkami do pierniczków i dowolnie ozdabiać. Ciasteczka przygotowane na podstawie przepisu Betty Bossy z książki "Backen in der Weihnachtszeit".
250 g mąki pszennej
120 g masła
120 g brązowego cukru
1 jajko
60 g mielonych migdałów
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki przyprawy do speculoos
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodać sól, jajko i dalej miksować. Do masy dodać przyprawę oraz skórkę startą z cytryny oraz mielone migdały i połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Zgnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, formę do Speculoos oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200º C przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.
o matko jakie piękne, Kamilka ale masz cudne foremki i na te ciasteczka z czekolada i te , ach
OdpowiedzUsuńp.s ja się za bardzo nie odzywam ale mój komputer ledwo zipie i np ten komentarz pisze chyba z 3 raz albo i czwarty , może się uda
Aluś, te foremki to takie moje małe .... hihihihi
UsuńTrzymaj się ciepło i niech ten komputer teraz nie szaleje jeszcze przed świętami. Pozdrawiam
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńNazwa podobna do speculoos, ale widzę w przepisie, że właśnie są z tą przyprawą.
Foremka cudo.