Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Ciasto anielskie z marakują i owocami lata jest przepyszne, doskonale pasuje do niego marakuja, która nadaje ciastu wspaniałego aromatu a owoce lata pięknie wyglądają i wybornie smakują podane do towarzystwa.
13 białek
115 g mąki pszennej
310 g cukru
20 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki winianu potasu
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier i cukier z wanilią oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.
4 marakuje
500 g owoców lata
cukier puder
robiłam kiedyś anielskie ciasto ale bez takiej wspaniałej "owocowej" czapy! Wygląda pieknie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńA ten winian to co to?
jak zawsze obłędnie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Cudne!
OdpowiedzUsuńI na pewno pyszne. Owoce lata pasują do wszystkiego.
Wow , Kamilko , ale te anielskie u ciebie jest wzorcowe i na zewnątrz i to wnętrze , normalnie nie mogę się napatrzeć
OdpowiedzUsuń