Zupa ziemniaczana z kurkami to najlepsza propozycja w trwającym właśnie letnim sezonie grzybowym. Zupa ma wspaniały smak i kolor dzięki kurkumie, a grzyby nadają jej niezwykłego aromatu. Prosta do ugotowania zupa mocno jarzynowa z kurkami dobrze smakuje zabielona śmietaną i podana ze świeżym pieczywem.
250 g kurek
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1000 ml bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
sól
śmietana
natka pietruszki
Kurki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać kurki oraz kurkumę i wszystko razem przesmażyć. Dodać bulion, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty, zagotować i wszystko gotować około 35 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Zupę podawać ze śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńI z chęcią bym się przysiadła do Twojego stołu.