codzienność

piątek, 1 września 2017

kostka mocno porzeczkowa


Kostka mocno porzeczkowa, to połączenie smakowitej pralinowej warstwy czekoladowo - orzechowej, która oddziela cienką warstwę biszkopta od orzeźwiającego musu śmietanowo - porzeczkowego. 


2 jajka
40 g cukru
28 g mąki pszennej
14 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól 
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. 


25 g masła
60 g czekolady mlecznej
150 g kremu orzechowego
50 g herbatników
25 g orzechów włoskich
60 g cukru
50 ml wody

Orzechy uprażyć na suchej patelni. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać orzechy, wymieszać. Masę cukrową wylać na papier do pieczenia, ostudzić, aż masa stwardnieje. Do malaksera dodać masę cukrowo - orzechową, masło, krem orzechowy, czekoladę oraz ciastka i całość zmiksować. 


400 g czarnej porzeczki
120 g cukru
3 galaretki porzeczkowe
500 ml śmietany kremówki
350 ml wody

Galaretki porzeczkowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczoną porzeczkę wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować, całość zmiksować na gładką masę, ostudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę, dodać puree porzeczkowe, przestudzone galaretki i całość delikatnie zmiksować.


150 g czarnej porzeczki
1 galaretka porzeczkowa
300 ml wody

W wyłożonej papierem do pieczenia formie ułożyć blat biszkoptowy, na nim równomiernie rozsmarować masę pralinową. Na masę pralinową wylać masę śmietanowo - porzeczkową, całość schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać porzeczkę, wystudzić. Na masie rozprowadzić wystudzoną galaretkę i całość schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.