Cytrynowa babka piaskowa jest idealnie skomponowana, jest maślane, delikatnie wilgotna, mięciutka i rozpływa się w ustach. Ta szybka do przygotowania mocno cytrynowa babka zostało jeszcze wzbogacona o cytrynowy lukier i cytryny w waniliowym syropie. Babka została upieczona na podstawie przepisu z Kuchni Polskiej z 1975 roku.
4 jajka
200 g masła
200 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kwaśnej śmietany
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny, skórki cytrynowej i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy.
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka cukru pudru
Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. W garnuszku wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę i połączonymi składnikami polukrować ciasto.
Fantastyczny widok w piątkowy poranek!
OdpowiedzUsuńGdyby tak można było sięgnąć przez ekran...
Mmmmmm....
wspaniała babeczka, uwielbiam takie wypieki
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń