Marcowa piekarnia Amber pachnie żytnim chlebem napakowanym ziarnami. Chleb żytni z ziarnami, to prosty chleb z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ten doskonały w smaku chleb do wspólnego wypieku wybrał Jacek, a pochodzi stąd. Podaną w przepisie mąkę żytnią typ 1150 można zastąpić mieszając jasną mąkę typ 720 z pełnoziarnistą typ 2000 w stosunku 2:1.
30 g zakwasu żytniego
3 g soli
155 g mąka żytnia 1150
155 g wody
W misce dobrze wymieszać składniki, przykryć i odstawiać na 9 godzin w ciepłym miejscu, potem przenieś miskę do temperatury pokojowej. Łączny czas fermentacji zaczynu do 24 godziny.
25 g słonecznika
25 g sezamu
25 g siemienia lnianego
150 g wody
W misce zalać ziarna wrzącą wodą, przykryć i odstawić do 3 godziny.
cały zaczyn
zaparzone ziarna
250 g mąki żytniej 1150
50 g mąki pszennej
40 g wody
5 g suchych drożdży
24 g melasy
5 g soli
W misce w wodzie rozpuścić sól i melasę, dodać zakwas i pozostałe składniki chleba i wyrabiać ciasto, aż składniki się dobrze połączą. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć do foremki wysypanej tłuszczem i wysypanej ziarnami, foremkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wypełni foremkę. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220° C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190° C i dopiekać jeszcze 45 minut. Po upieczeniu spryskać chleb wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
Piękny okrągły bochenek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za marcowe pieczenie.
Owalny bochenek ślicznie się prezentuje i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńBardzo udany! Podoba mi się ten kształt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Przepiękny ten Twój bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńKamilko, cudny! :-) I smakuje mi bardzo. Cieszę się, że dałam radę upiec go:-)
OdpowiedzUsuńPiękny okrągły bochenek, pełen ziaren, bardzo apetyczny. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Pięknie upieczony chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Bardzo ładny twój okrągły chlebek :)
OdpowiedzUsuńCudny, ciężki, pachnący. Do tego żytniak! Czego chcieć więcej? :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek! Musze się za niego zabrać :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo okrągła wersja. :)
OdpowiedzUsuńKamila-masz rację, on jest doskonały w smaku. Twój okrągły bochenek wygląda pięknie :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M
OdpowiedzUsuńSmakowity!
OdpowiedzUsuńoooo.....okrągły :) Fajnie!
OdpowiedzUsuńPieknie wygląda.
Pozdrawiam
M.
Bardzo smakowicie wygląda Twój okrągły bochenek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne chwile i do następnej piekarni!
wspaniale się prezentuję :D
OdpowiedzUsuń