codzienność

czwartek, 16 marca 2017

cytrusowa sałatka z fenkułem i szynką


Pyszna sałatka na bazie kopru włoskiego z pomarańczami, mandarynkami i cytryną piritto, podana na szynce dojrzewającej, doprawiona dresingiem na bazie soku z pomarańczy, miodu oraz oliwy. Piritto, to odmiana cytryny, o grubym i słodkim albedo. Cytrynę obiera się cieniutko z żółtej skórki, kroi w plastry i zjada. Cytrusowa sałatka z fenkułem i szynką jest rześka, chrupiąca, bardzo soczysta i niezwykle lekka. Sałatka może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do innego.


sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy 
sól
pieprz

Wymieszać sok z pomarańczy oraz miód, dolewać powoli oliwę i mieszać. Dresing doprawić do smaku solą i pieprzem.

100 g szynki dojrzewającej
1 koper włoski
1 cytryna piritto
2 pomarańcze 
3 mandarynki

Na talerzu ułożyć szynkę dojrzewającą, na niej koper włoski pokrojony na cienkie plasterki. Na koprze ułożyć obrane i pokrojone na plasterki cytrusy. Sałatkę polać dresingiem.

3 komentarze:

  1. No proszę - fenkuł się popularyzuje. Fajnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Uwielbiam wszystkie składniki Twojej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe składniki :) A czy w swojej kuchni korzystasz z profesjonalnego filtra do wody? Takiego montowanego pod zlewem w kuchni na ujęciu wody?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.