Pyszna sałatka na bazie kopru włoskiego z pomarańczami, mandarynkami i cytryną piritto, podana na szynce dojrzewającej, doprawiona dresingiem na bazie soku z pomarańczy, miodu oraz oliwy. Piritto, to odmiana cytryny, o grubym i słodkim albedo. Cytrynę obiera się cieniutko z żółtej skórki, kroi w plastry i zjada. Cytrusowa sałatka z fenkułem i szynką jest rześka, chrupiąca, bardzo soczysta i niezwykle lekka. Sałatka może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do innego.
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wymieszać sok z pomarańczy oraz miód, dolewać powoli oliwę i mieszać. Dresing doprawić do smaku solą i pieprzem.
100 g szynki dojrzewającej
1 koper włoski
1 cytryna piritto
2 pomarańcze
3 mandarynki
Na talerzu ułożyć szynkę dojrzewającą, na niej koper włoski pokrojony na cienkie plasterki. Na koprze ułożyć obrane i pokrojone na plasterki cytrusy. Sałatkę polać dresingiem.
No proszę - fenkuł się popularyzuje. Fajnie:-)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie składniki Twojej sałatki.
Ciekawe składniki :) A czy w swojej kuchni korzystasz z profesjonalnego filtra do wody? Takiego montowanego pod zlewem w kuchni na ujęciu wody?
OdpowiedzUsuń