codzienność

poniedziałek, 6 marca 2017

zupa z kurczakiem, cukinią i grzybami enoki


Enoki to grzybki popularne w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej. Te wyjątkowo smaczne, bardzo delikatne, chrupiące i jędrne grzybki doskonale nadają się by je ugotować w zupie, w prostej i szybkiej do przygotowania zupie z kurczakiem, cukinią i grzybami enoki


80 g makaronu soba
400 g polędwiczek z kurczaka
1 cukinia
100 g grzybów enoki
1 cebula
3 ząbki czosnku 
1 papryczka chili
1 łyżka zielonej pasty curry
2 centymetry korzenia imbiru 
2 łyżki oleju
800 ml bulionu
sól
pieprz 
natka kolendry

W garnku na rozgrzanym oleju zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone na części kawałki kurczaka i chwilę smażyć. Dodać pastę curry, starty na tarce korzeń imbiru i drobno posiekaną papryczkę chili, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wlać bulion, całość gotować około 20 minut. Na ostatnie 5 minut przed końcem gotowania dodać do zupy oczyszczone grzyby i chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz posiekaną kolendrą.

2 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje ta zupa:))) na bogato! A grzybki przeurocze:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sam grzyb, który z hodowli nazywa się enoki, można zbierać u nas w lasach, tylko wygląda trochę inaczej. :)
    Info tu: http://lukaszluczaj.pl/plomiennica-zimowa-jadalny-grzyb-zimowy/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.