codzienność

poniedziałek, 9 stycznia 2017

pasztet z królika ze śliwką


Domowy pasztet z królika o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku aromatyzowany Żubrówką z dodatkiem suszonych śliwek jest przepyszny. Pasztet z królika ze śliwką doskonale smakuje w zimowy czas, podany z domową żurawiną do mięs i serów lub z sosem borówkowym.


1500 g królika
200 g słoniny
300 g wątróbki drobiowej
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
2 cebule
2 liście laurowe
3 jajka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
150 g suszonych śliwek
80 ml Żubrówki
2 łyżki masła
3 łyżki tartej bułki


W miseczce zalać śliwki alkoholem, przykryć i odstawić. Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki królika, słoninę, warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać wątróbkę, dodać bułki i zestawić z ognia. Całość ostudzić. Obrane mięso z królika, słoninę, warzywa i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać jajka, alkohol z marynowania śliwek, całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. W mięsnej masie ułożyć śliwki i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 70 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Ostudzić przed krojeniem.

4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.