Z dniem Trzech Króli wiąże się z Polsce i w innych krajach wiele obyczajów i tradycyjnych potraw. We Francji piecze się z ciasta francuskiego i nadziewa masą migdałową mini galettes des Rois. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i hiszpańskojęzycznych krajach południowoamerykańskich na święto wypieka się wieniec Trzech Króli i ozdabia kandyzowanymi owocami, symbolizującymi drogie kamienie. Ale i my mamy się czym pochwalić, możemy upiec drożdżowe ciasto na Trzech Króli lub upiec szczodraki z grzybami. Można połączyć tradycje z naszymi sąsiadami i spróbować drożdżowych langoszy formowanych jak szczodraki, smażonych w głębokim tłuszczu, nadziewanych mięsem z dużą ilością czosnku, zapieczonych pod kołderką z sera. Pyszne langosze à la szczodraki przygotowane według przepisu z programu telewizyjnego, są idealne by świętować wieczór Trzech Króli.
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 główka czosnku
3 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
ostra papryka w proszku
1/2 pęczka natki pietruszki
ostra papryka w proszku
cukier
ocet
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać mięso i całość podsmażyć, dodać koncentrat, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, farsz doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, papryką i octem.
2 ugotowane ziemniaki
12 g drożdży
400 ml wody
1 łyżka soli
650 g mąki pszennej
olej do smażenia
300 g żółtego sera
Do miski wkruszyć drożdże, dolać ciepłą wodę i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać sól, mąkę oraz rozgniecione ziemniaki i zagnieć ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i miseczką wycinać kółka. Na placek nałożyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, tak aby powstał pieróg i dobrze zlepić. W garnku rozgrzać olej. Pierogi smażyć partiami z każdej ze stron, aż nabiorą złotego koloru. Potem odłożyć do odsączenia na papier kuchenny. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pierogi, posypać je startym serem i zapiekać około 3 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
Świetne , choć ja bym wolała z farszem grzybowym z orzechami :)
OdpowiedzUsuńTrochę taka rozpusta Kamilka co?
Aluś, szczodraki z tym farszem były bardzo smaczne rzeczywiście :)
UsuńA tu masz racje to była rozpusta hihihihi
Pozdrawiam!
Kocham takie zjeść od czasu do czasu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym...