codzienność

czwartek, 12 stycznia 2017

świdośliwowiec


Świdośliwowiec, to pyszne ciasta tortowe upieczone na podstawie przepisu na porzeczkowiec. To wilgotne, kakaowe ciasto z masą maślano - śmietankową, z domowym dżemem ze świdośliwy, wykończone bitą śmietaną i startą czekoladą. Świdośliwowiec, to słodko - kwaśne ciasto, które posmakuje każdemu.

3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

5 jajek
1/2 szklanki cukru 
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Białka umieścić w misie miksera, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do formy ciasto, wyrównać. Ciasto piec w temperaturze 180º C przez 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić nożem na dwa blaty.


200 g masła
500 g kremowego serka
5 łyżek cukru pudru

W misie miksera masło utrzeć z cukrem do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Porcjami dodawać serek, cały czas miksując.
500 ml śmietany do ubijania
2 łyżki cukru pudru
50 g czekolady

Śmietanę umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodać cukier puder i ubić. Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych, blat posmarować połową ilości dżemu, na tym rozsmarować masę z serka kremowego i wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym, rozsmarować pozostałym dżemem, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać. Całość posypać startą czekoladę. Ciasto schłodzić przed podaniem.  

6 komentarzy:

  1. Słodko-kwaśne bardzo lubię :)
    Buziaki, Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, takie ciacha smakują najbardziej :) Miłego!

      Usuń
  2. porzeczkowiec uwielbiam ale na dżem ze świdośliwy jeszcze muszę trochę poczekać-moja jeszcze nie zaowocowała na tyle żeby ją przetwarzać:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusku, świdośliwa potrzebuje czasu, ja na moje owoce też długo czekała :)
      Ale warto :) Miłego!

      Usuń
  3. Pyszne ciasto!
    Świdośliwa zasluguje na taki deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. dałabym się pokroić za kawałek takiego ciacha teraz!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.