Bardzo kruche ciasto z dodatkiem jogurtu z pierwszymi w tym roku papierówkami doprawione cynamonem i waniliowym cukrem smakuje idealnie. Pyszna szarlotka z pierwszych papierówek każdemu zasmakuje i umili każdy letni podwieczorek. Dla wielbicieli papierówek polecam też kruche ciasto z papierówkami i różą, La Sbrisolettę z dużą ilością jabłkowej masy albo zapieczoną w cieście szarlotkę z papierówek.
2000 g papierówek
105 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki cynamonu
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić je na cienkie plasterki. Jabłka wymieszać z cukrami i cynamonem.
500 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka
105 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g jogurtu naturalnego
cukier puder
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, jogurt i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość równo ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie ułożyć jabłka. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńU mnie póki co tylko jedzone na surowo.A najeść się ich nie mogę...
Szarlotki są wspaniałe , te letnie ,te jesienne , te zimowe czy nawet wiosenne z domowych przetworów
OdpowiedzUsuńA ta u Ciebie Kamilka podoba mi się bardzo , bardzo , chętnie bym się poczęstowała taką z papierówkami
Uwielbiam szarlotki! Są pyszne.
OdpowiedzUsuńTa jest rewelacyjna, zabieram kawałeczek :)
Pozdrawiam.
Też muszę coś z nich zrobić :D
OdpowiedzUsuńTez muszę pomysleć o takim wspaniałym ciachu:-)
OdpowiedzUsuń