Piękne czerwone, purpurowe lub prawie czarne owoce świdośliwy są bardzo słodkie i mają dużą zawartości antocyjanów, witaminy i innych substancji mineralnych. To owoc, który doskonale nadaje się do wypieków, pysznie smakuje w krajance z letnimi owocami lub w ciasteczka owsianych ze świdośliwą. Świdośliwa wspaniale nadaje się na soki, dżemy, konfitury i nalewki. Do przygotowania przetworów owoce należy z krzaka zbierać partiami, gdyż nie dojrzewają jednocześnie, można je wtedy przechowywać w lodówce lub zamrozić. Owoce świdośliwy są raczej twarde i nie rozpadają się bardzo w obróbce cieplnej, dżem można więc przed włożeniem do słoiczków zmiksować na gładko i przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pestek. Dżem ze świdośliwy jest pyszny, wspaniale smakuje podany do serów, jest też doskonałym dodatkiem do pieczywa lub ciast.
450 g świdośliwy
300 g cukru
1 cytryny
Oczyszczone owoce świdośliwy wrzucić do garnka, dodać sok i skórkę startą z cytryny i całość podgrzać na ogniu, aż owoce puszczą sok. Dodać cukier, wymieszać i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie całość doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pycha. Do tego jakas buleczka i pewnie lepiej smakuje niz ciasto. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim owocu. Jestem ciekawa jak smakuje?
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ja myślałam, że to jakiś błąd językowy się wkradł ;)))
UsuńMogę wpaść? pzrywiozę chałkę z kruszonką...
OdpowiedzUsuńWypijemy do tego aromatyczną kawę...
Ech, magiczne myśli mam...
Eh, gdyby mi ptaki nie zjadły owoców... wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńa ja nawet nie wiedziałam że świdośliwa ma owoce:)myślałam,że ona tylko na ogrodzenia się nadaje:)no proszę!całe życie człowiek się uczy..i głupi umiera:))))
OdpowiedzUsuń