Chleb drożdżowy o wspaniałym aromacie, który pięknie pachnie podczas pieczenia i świetnie smakuje, jest idealny na biesiady przy grillu. Do przygotowania chleba można użyć pesto bazyliowe lub pesto z czosnku niedźwiedziego, dodatkowo posypać twardym serem kozim lub startym parmezanem. Chleb drożdżowy z pesto z czosnku niedźwiedziego upieczony na podstawie przepisu z magazynu "Kuchnia", jest pyszny i nie potrzebuje wielu dodatków.
375 ml wody
12 g drożdży
1/2 łyżki cukru
425 g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
30 g masła
1/2 szklanki pesto z czosnku niedźwiedziego
Wymieszać letnią wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać połowę mąki i wymieszać, wsypać pozostałą mąkę, sól i dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto ręką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na cienki prostokąt o długości 60 centymetrów. Ciasto posmarować pesto, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić zrolowane ciasto na środku wzdłuż, zostawiając kawałek nieprzecięty od jednego z boków, i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze. Następnie roladę zwinąć w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na około godzinę. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175° C i piec jeszcze około 30 minut, aż się zrumieni.
Super!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek na śniadanie...
Już go widzę do letnich sałatek!
OdpowiedzUsuńFantastyczny, wow!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki chlebek, aromatyczny, miękki, mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Chyba jeszcze nigdy nie widziałam chleba, który zachwyciłby mnie bardziej niż ten Twój, rewelacja! Zapisuję sobie do zrobienia na kiedyś tam...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńpo prostu wspaniały!!!! mogłabym zjeść na raz nawet połowę
OdpowiedzUsuńjak pięknie zapleciony! Kamila ty jesteś prawdziwą boginią Kuchni:)
OdpowiedzUsuńPo prostu arcydzieło smakowe!!!
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać i wykorzystać przepis podczas kolejnego sezonu na czosnek niedźwiedzi.:)