Prosta i pyszna do przygotowania wiosenna zupa szparagowa ze szczypiorem, który doskonale zaostrza smak szparagów. Zupa szparagowa, dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardzo kremowa i jedwabista, doskonale smakuje podana ze śmietaną z dodatkiem skórki startej z cytryny.
500 g zielonych szparagów
3 ziemniaki
1 pęczek szczypioru sałatkowego
1 szalotka
600 ml bulionu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
śmietana
skórka z cytryny
3 ziemniaki
1 pęczek szczypioru sałatkowego
1 szalotka
600 ml bulionu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
śmietana
skórka z cytryny
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać bulion, całość zagotować, gotować około 15 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki szparagi i całość gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi zmiękną. Dodać drobno posiekany szczypior, całość zagotować. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać ze śmietaną wymieszaną ze skórką startą z cytryny.
Mmm smakowita zupa :)
OdpowiedzUsuńMusi pysznie smakować!
OdpowiedzUsuń