Kwiatostany akacji maczane w delikatnym piwnym cieście smażone w głębokim tłuszczu, osypane cukrem pudrem są przepyszne. Kwiaty akacji w piwnym cieście to doskonały i szybki do przygotowania deser.
kwiaty akacji
1 szklanka mąki pszennej
piwo
olej do smażenia
sól
cukier puder
Mąkę ze szczyptą soli, wymieszać z taką ilością zimnego piwa, by uzyskać gęste ciasto. Oczyszczone kwiaty akacji, trzymając za ogonki maczać w cieście, tak by dokładnie oblepić kiść. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kwiatki osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać osypane cukrem pudrem.
Akacje - wakacje! Moje Młode już nie mogą doczekać się końca roku. Pozdrawiam znad talerza:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne te akacje! Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńbardzo lubię i darzę sentymentem od dziecka.
Pozdrowienia!
Jeszcze nigdy ich nie jadłam, ale jak trafię na akacje, to na pewno spróbuję.:)
OdpowiedzUsuńNigdy by mi nie przyszło do głowy, że można zjeść kwiaty akacji i w dodatku że jeszcze w tempurze. Zaszalałaś kobieto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja również ich jeszcze nigdy nie jadłam. Podobno równie smaczne są kwiaty czarnego bzu, ale jakoś sobie ich nie wyobrażam, za to akacja tak:-)
OdpowiedzUsuń