codzienność

poniedziałek, 8 czerwca 2015

kwiaty akacji w piwnym cieście


Kwiatostany akacji maczane w delikatnym piwnym cieście smażone w głębokim tłuszczu, osypane cukrem pudrem są przepyszne. Kwiaty akacji w piwnym cieście to doskonały  i szybki do przygotowania deser.


kwiaty akacji
1 szklanka mąki pszennej
piwo
olej do smażenia
sól
cukier puder
 

Mąkę ze szczyptą soli, wymieszać z taką ilością zimnego piwa, by uzyskać gęste ciasto. Oczyszczone kwiaty akacji, trzymając za ogonki maczać w cieście, tak by dokładnie oblepić kiść. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kwiatki osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać osypane cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Akacje - wakacje! Moje Młode już nie mogą doczekać się końca roku. Pozdrawiam znad talerza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne te akacje! Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila,
    bardzo lubię i darzę sentymentem od dziecka.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy ich nie jadłam, ale jak trafię na akacje, to na pewno spróbuję.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że można zjeść kwiaty akacji i w dodatku że jeszcze w tempurze. Zaszalałaś kobieto :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również ich jeszcze nigdy nie jadłam. Podobno równie smaczne są kwiaty czarnego bzu, ale jakoś sobie ich nie wyobrażam, za to akacja tak:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.