Ciasto biszkoptowe pieczone na białkach jest delikatne jak puch i upieczone całkowicie bez dodatku tłuszczu. Biały biszkopt z truskawkami o cytrusowym aromacie upieczony na podstawie przepisu Anny Olson jest przepyszny i doskonale smakuje podany w towarzystwie truskawek wzbogaconych o sok i skórkę z limonki.
1 1/3 szklanki mąki tortowej
1 2/3 szklanki cukru pudru
16 białek
1 łyżeczka winianu potasu
1/4 łyżeczki soli
1 1/3 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 2/3 szklanki cukru pudru
16 białek
1 łyżeczka winianu potasu
1/4 łyżeczki soli
1 1/3 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Trzykrotnie przesiać mąkę z cukrem pudrem. Ubijać pianę najpierw z białek, winianu potasu i soli. Stopniowo dodawać do piany cukier i ubijać, aż piana stanie się sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy i zamieszać. W 3 porcjach dodać do piany mąkę z cukrem pudrem, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Za pomocą łyżki delikatnie przełożyć ciasto do formy do pieczenia babek i wygładzić powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C na około 50 minut, aż ciasto stanie się sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić biszkopt w formie odwróconej do góry dnem. Za pomocą szerokiego noża oddzielić ciasto od formy i delikatnie poklepując od wierzchu, pozwolić się biszkoptowi wysunąć.
2 szklanki truskawek
1/4 szklanki cukru
1 limonki
1/4 szklanki cukru
1 limonki
Zgnieść truskawki z cukrem oraz sokiem i skórką z limonki, a następnie przetrzeć puree przez sito, aby otrzymać gładki mus.
2 szklanki truskawek
1/4 szklanki cukru
1 limonka
1/4 szklanki cukru
1 limonka
Pokroić truskawki na ćwiartki, zmieszać z cukrem oraz z sokiem i skórką startą z limonki. Biszkopt podawać z owocami oraz z musem truskawkowym.
Jaki puch! musi smakować nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńtu i ówdzie i chyba również u ciebie naczytałam się na temat biszkoptu na białkach. Jeszcze trochę i się skuszę, bo musze spróbowac tego puchu !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kamila, Ty jesteś mistrzynią wypieków!
OdpowiedzUsuńJak puszek :)
OdpowiedzUsuńCudowny biszkopt :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz...;-)
OdpowiedzUsuń