codzienność

czwartek, 4 czerwca 2015

sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera halloumi


Apetycznie zrumieniony halloumi podany na pieprznych w smaku liściach rukwi wodnej w towarzystwie słodkiej gruszki oraz orzechów włoskich tworzą razem niezwykłą harmonię. Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera halloumi przygotowana na podstawie przepisu Annabel Langbein z książki "Kuchnia w stylu wolnym" jest idealna jako lekki posiłek w ciągu dnia.


250 g sera halloumi
1 szklanka orzechów włoskich
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny
150 g rukwi wodnej
3 łyżki oleju
sól
pieprz


Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć orzechy, aż lekko zbrązowieją. Orzechy wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych, olej zostawić do dressingu. Przekroić gruszki na pół, usunąć gniazda nasienne, podzielić na szesnastki. Gruszki wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Ser pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i obsmażyć na patelni z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Na talerzu ułożyć rukiew, dorzucić gruszki z sokiem z cytryny i orzechy z tłuszczem, na którym się smażyły oraz usmażony ser, całość doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię słodko-słone sałatki. Twoja propozycja prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. halloumi uwielbiam! na pewno sałatka mega smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. Rukiew wymiata! Smakowity jej zrobiłaś zestaw - to m u s i być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser mam w lodówce. Po przyjeździe od razu zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się zapisuję na każdy ser smażony. W towarzystwie takich dodatków, to nawet w kolejce sie ustawię !! :D


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita sałatka, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.