Apetycznie zrumieniony halloumi podany na pieprznych w smaku liściach rukwi wodnej w towarzystwie słodkiej gruszki oraz orzechów włoskich tworzą razem niezwykłą harmonię. Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera halloumi przygotowana na podstawie przepisu Annabel Langbein z książki "Kuchnia w stylu wolnym" jest idealna jako lekki posiłek w ciągu dnia.
250 g sera halloumi
1 szklanka orzechów włoskich
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny
150 g rukwi wodnej
3 łyżki oleju
sól
pieprz
1 szklanka orzechów włoskich
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny
150 g rukwi wodnej
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć orzechy, aż lekko zbrązowieją. Orzechy wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych, olej zostawić do dressingu. Przekroić gruszki na pół, usunąć gniazda nasienne, podzielić na szesnastki. Gruszki wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Ser pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i obsmażyć na patelni z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Na talerzu ułożyć rukiew, dorzucić gruszki z sokiem z cytryny i orzechy z tłuszczem, na którym się smażyły oraz usmażony ser, całość doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.
bardzo lubię słodko-słone sałatki. Twoja propozycja prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńhalloumi uwielbiam! na pewno sałatka mega smaczna
OdpowiedzUsuńRukiew wymiata! Smakowity jej zrobiłaś zestaw - to m u s i być pyszne:)
OdpowiedzUsuńSer mam w lodówce. Po przyjeździe od razu zrobię:-)
OdpowiedzUsuńJa się zapisuję na każdy ser smażony. W towarzystwie takich dodatków, to nawet w kolejce sie ustawię !! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Smakowita sałatka, super połączenie :)
OdpowiedzUsuń