Dzwonek Bożonarodzeniowy upieczony na podstawie przepisu dołączonego do opakowania kompletu foremek do wykrawania. Dzwonki dodaję do akcji Świąteczne Prezenty 2012.
320 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
80 g miodu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wszystkie
składniki wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na co
najmniej 2 godziny. Z ciasta rozwałkowanego na grubość kilku minimetrów
wykrawać poszczególne części dzwonka. Pierniczki układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego 150º C
na kilka minut, aż pierniczki zbrązowieją.
1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru
W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać
przez kilka minut do gładkości. Pierniczki przyozdobić lukrem i powiesić
na tasiemce.
Ale cudny Kamilko!:)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie:)
Prześliczny jest!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na prezent i jak ładnie prezentuje się na choince!:)
OdpowiedzUsuńPewnie ten dzwonek nawet piernikowo dzwoni:) Wesołych świąt:)
OdpowiedzUsuń