Pierniczki list do świętego Mikołaja, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki zyskują w smaku z każdym dniem, należy je przechowywać z zamkniętym pojemniku.
500 g mąki pszennej
125 g cukru
50 g masła
1 jajko
200 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól
kolorowy lukier plastyczny
W
garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W
misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia,
dodać rozpuszczone składniki, jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i
wycinać pierniczki w kształcie prostokąta. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce, a następnie ozdabiać lukrem plastycznym.
Ojej, jakie śliczności, Kamilko ja byłam taka grzeczna, mogę prosić takie cuda?
OdpowiedzUsuńAluś, koperta z listem uszykowana :)
UsuńBuziole
oooooooooooooo :)
UsuńPrze-pię-kne!!!
OdpowiedzUsuńMarzenko, dziękuję :)
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńAch szkoda, że takiego piernika nie dostanie mój MIkołaj...