codzienność

niedziela, 6 grudnia 2020

pierniczki list do świętego Mikołaja

Pierniczki list do świętego Mikołaja, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki zyskują w smaku z każdym dniem, należy je przechowywać z zamkniętym pojemniku.

500 g mąki pszennej
125 g cukru
50 g masła
1 jajko
200 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól
kolorowy lukier plastyczny

W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki, jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w kształcie prostokąta. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce, a następnie ozdabiać lukrem plastycznym.

6 komentarzy:

  1. Ojej, jakie śliczności, Kamilko ja byłam taka grzeczna, mogę prosić takie cuda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne!
    Ach szkoda, że takiego piernika nie dostanie mój MIkołaj...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.