codzienność

środa, 9 grudnia 2020

zupa dyniowa z owczym serem


Bardzo szybka do przygotowania zupa z dyniowego puree z dodatkiem sera owczego i bulionu, doprawiona cebulką, ziołami oraz startym na tarce korzeniem imbiru i kurkumy. Ta bardzo kremowa i wyrazista w smaku zupa dyniowa z owczym serem, jest rozgrzewająca i doskonale smakuje podana z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

500 g puree z dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 centymetry korzenia imbiru
2 centymetry korzenia kurkumy
2 łyżki oleju
800 ml bulionu
2 gałązki szałwii
1 gałązka rozmarynu
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
100 g kremowego sera owczego
pestki dyni

W dużym rondlu rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać starty na tarce korzeń imbiru i kurkumy oraz drobno posiekane ziołą, chwilę smażyć. Dodać puree z dyni, wlać bulion, całość gotować około 20 minut. Następnie do zupy dodać ser, wymieszać i zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 

1 komentarz:

  1. Konkretna, zawiesista zupa. Dodatek owczego sera ją zdecydowanie wzbogaca.
    MNiammmm.....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.