Chleb pszenno - orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną według receptury Gucia króluje w październikowej piekarni Amber. Z przepisu otrzymamy dwa bochenki, które po
wyjęciu z piekarnika mają chrupiącą skórką i
wspaniałym, miękki miękisz. Chleb zawiera pyszne dodatki, jest bardzo smaczny, syci i długo zachowuje świeżość.
W misce zmieszać ziarna i zalać wodą, pozostawić pod przykryciem na noc.
50 g zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
200 g wody
100 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
200 g wody
W misce wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
300 g mąki orkiszowej
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżka soli
300 g mąki orkiszowej
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżka soli
1 łyżka miodu
400 g wody
W misie robota wymieszać wodę i zakwas, następnie dodać sól i miód, wymieszać. Dodać mąki, ziarna i wyrabiać na pierwszej prędkości około 8 minut, a następnie na drugiej prędkości około 2 minuty. Po zakończeniu wyrabiania przełożyć ciasto do foremek wysmarowanych olejem, ciasto posmarować olejem i przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrastania na około 3 godziny, bo ciasto rośnie stosunkowo wolno. Chleby włożyć do zimnego piekarnika, a następnie nastawić temperaturę pieczenia na 210° C i piec chleby 40 minut. Po pierwszych 15 minutach pieczenia spryskać chleby wodą, będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.
Chleb pszenno - orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Bardzo ładne bocheneczki. Intrygują mnie te kształty-okrągły i kwadratowy w przekroju :) To jakieś specjalne foremki? Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, tak zrobiłam sobie prezent i zakupiłam takie foremki, jest jeszcze trójkątna :) Pozdrawiam
UsuńO dzięki za informację ! :D Pozdrawiam
UsuńOjej , jakie niesamowite kształty tego pysznego chleba , Kamilka pokaż formy, plissssssssssssss
OdpowiedzUsuńAluś, to takie:
Usuńhttps://ecsmedia.pl/c/foremki-do-pieczenia-chleba-birkmann-easy-baking-3-szt-w-iext54583741.jpg
Pozdrawiam
Wow ,świetne , a gdzie ty je kupiłaś?
UsuńAluś, tak gdzie kupowałam już brak towaru, wpisz sobie proszę w wyszukiwarkę formy do pieczenia chleb Birkmann, znajdziesz :)
UsuńDziękuję :)
UsuńIle chleba Ci się upiekło! A upieczone sa pięknie.
OdpowiedzUsuńDobry to był wypiek. Dziękuję.
Amber, warto było :)
UsuńPozdrawiam
Bardzo apetycznie wyglądają Twoje bochenki :)
OdpowiedzUsuńMnie również zaintrygowała ten okrągły w przekroju.
Dziękuję za wspólny czas :)
Badylarka, tak mnie kusiły te foremki u Gucia i w końcu mam i ja :)
UsuńPozdrawiam
Wspaniałe bochenki !!! Od dłuższego czasu szukam takich foremek i już znalazłem. dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńGuciu, a mnie się tak bardzo podobały Twoje, że szukałam,
Usuńszukałam i mam :)
Pozdrawiam
Nie dość że piękny, wypieczony to jeszcze te kształty, super Kamilko :-)Do nastepnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńOo ile chlebków:-) Pięknie wyglądają. I nam bardzo smakował:-) Do kolejnego razu!:-)
OdpowiedzUsuń