Drożdżowe bułeczki nadziane kremowym twarogiem i malinami, polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z twarogiem i malinami, są przepyszne, idealne na jesienne podwieczorki.
250 g twarogu śmietankowego
3 żółtka
110 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.
500 g mąki pszennej
170 g masła
9 g suchych drożdży
5 żółtek
100 ml mleka
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
250 g malin
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu równomiernie rozłożyć twaróg, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. W środek bułeczek powciskać maliny, bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
30 ml wody
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńBułeczki do zjedzenia od razu!
OdpowiedzUsuńBez wahania bym sięgała po nie jedną...