codzienność

niedziela, 5 lipca 2020

ucierane ciasto z czekoladą i owocami lata


Ucierane ciasto z czekoladą i owocami lata, o migdałowym aromacie jest delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto jest lekkie, z mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate, umili każdy letni podwieczorek. 
 
4 jajka
150 g masła
100 g białej czekolady
80 g cukru
20 g cukru z wanilią
120 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
30 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g płatków migdałowych
250 g owoców lata
cukier puder


W garnuszku rozpuścić masło, dodać czekoladę i wymieszać. W misce ubić jajka, dodać masę maślano - czekoladową, cukry, sól i ubić. Do masy wmieszać mąki, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć równomiernie owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. prawdziwie letnie ciasto, a jak pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto w rytmie lata. A podane bardzo pięknie.
    Porwę kawałek do kawy, dobrze?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.