Tarta z bitą śmietaną i czereśniami, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Na tę pyszną tartę składa się kruchy spód, warstwa czereśniowej galaretki, krem z bitej śmietany i pyszne owoce. To najlepszy czas na czereśniowe wypieki.
200 g mąki pszennej
120 g masła
70 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, skórką startą z cytryny, dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. Spód ostudzić.
300 g czereśni
80 g cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Do garnka włożyć wydrylowane czereśnie, dodać sok z cytryny, cukier i całość zagotowywać. Gotować 10 minut, zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę ostudzić, a następnie wyłożyć na kruchym spodzie. Odstawić do stężenia.
300 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
czereśnie
W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Śmietanę równomiernie wyłożyć na galaretce, udekorować czereśniami. Tartę schłodzić w lodówce przed podaniem.
OdpowiedzUsuńwygląda zniewalająco, Kamilka ty masz własny ogród z tymi dobrociami co?
Bardzo kusząca i piękna!
OdpowiedzUsuńDelektowałabym się nią...