codzienność

środa, 8 lipca 2020

tarta z bitą śmietaną i czereśniami


Tarta z bitą śmietaną i czereśniami, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Na tę pyszną tartę składa się kruchy spód, warstwa czereśniowej galaretki, krem z bitej śmietany i pyszne owoce. To najlepszy czas na czereśniowe wypieki. 

200 g mąki pszennej
120 g masła
70 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko 
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
 
Mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, skórką startą z cytryny, dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. Spód ostudzić.


300 g czereśni
80 g cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Do garnka włożyć wydrylowane czereśnie, dodać sok z cytryny, cukier i całość zagotowywać. Gotować 10 minut, zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę ostudzić, a następnie wyłożyć na kruchym spodzie. Odstawić do stężenia. 

300 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
czereśnie

W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Śmietanę równomiernie wyłożyć na galaretce, udekorować czereśniami. Tartę schłodzić w lodówce przed podaniem. 

2 komentarze:


  1. wygląda zniewalająco, Kamilka ty masz własny ogród z tymi dobrociami co?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kusząca i piękna!
    Delektowałabym się nią...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.