codzienność

sobota, 11 lipca 2020

kostka czereśniowa


Kostka czereśniowa, to pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie biszkoptów, waniliowej panna cotty i galaretki z czereśniami. Ciasto z czereśniami, jest lekkie, szybkie do przygotowania i idealnie nadaje się na letnie podwieczorki.

200 g podłużnych biszkoptów
600 ml śmietany kremówki
140 g cukru
1 laska wanilii
4 łyżeczki żelatyny

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie wyłożyć biszkopty. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać ziarenka z wyskrobane z wanilii, dodać cukier i całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Miksturę zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę schłodzić w lodówce, a następnie wyłożyć na biszkoptach, odstawić do stężenia.


500 g czereśni
3 galaretki wiśniowe
750 ml wody

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć wydrylowane czereśnie, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. No nic , przebrała się miarka , poproszę adres naziemny , zaraz lecę na te pyszności
    Co ciasto to pyszniej się prezentuje, och

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, przyjeżdżaj razem będziemy się raczyć. Buziaki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.