W lipcowej piekarni Amber słodki wypiek rodem z Majorki. Według źródła pierwsze pisemne wzmianki o ensaimada pochodzą z XVII wieku i wskazują, że była ona pieczona na święta i uroczystości. Zwinięta w kształt ślimaka ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką a ciastem francuskim, jest niezwykle delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru a sekretem jest doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi nazwa tego wypieku. Saim, po katalońsku oznacza smalec wieprzowy, więc tradycyjne, prawdziwe ensaimada muszą wręcz ociekać tłuszczem, coraz częściej w wypiekach smalec jednak wymienia się na masło. Ten niezwykle prosty przysmak, to jeden z typowych rarytasów Majorki, zwykle serwowany na śniadanie z kawą z mlekiem. Ciasta piecze się w różnych rozmiarach, duże lub małe spiralne ślimaki są zawsze sypane obficie cukrem pudrem. Ensaimada z przepisu z bloga Divina Cocina, jest puszysta i mięciutka i ma listkujące się ciasto z chrupiącą skórką.
250 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g wody
1 jajko
80 g cukru
25 g masła
5 g suchych drożdży
szczypta soli
80 g wody
1 jajko
80 g cukru
25 g masła
5 g suchych drożdży
W misce ubić jajko z cukrem, dodać połowę mąki ze szczyptą soli i dokładnie wymieszać. W garnuszku do podgrzanej wody dodać drożdże, wymieszać. Następnie wodę z drożdżami dodać do mieszanki jajek i mąki i dokładnie połączyć ze sobą. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, na koniec dodać zmiękczone masło i zagniatać ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ją ściereczką kuchenną i pozwolić mu rosnąć przez około 12 godzin, aż potroi objętość.
175 g masła
cukier puder
cukier puder
Na blacie roboczym posmarowanym olejem rozwałkować ciasto na prostokąt, dobrze rozciągając, aby było bardzo cienkie. Na cieście za pomocą pędzelka rozsmarować rozpuszczone masło, a następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ułożyć w kształcie spirali na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 18 minut, aż się zrumieni. Ensaimadę podawać posypaną cukrem pudrem.
Ensaimada na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Weekendy w domu i ogrodzie
Piękna! Prawdziwy majorkański turban.
OdpowiedzUsuńBardzo lekko jest w lipcowej Piekarni.
Wspaniały wypiek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie i artystycznie wygląda twój majorski ślimak i aż ślinka leci. Do kolejnego wypieku.
OdpowiedzUsuńKamilo ja się wpraszam na Twój wypiek, cudny :-) Do nastepnego :-)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie Ci się upiekła:-)Mnie akurat nie było w tym czasie, ale spróbuję nadrobić:-)
OdpowiedzUsuńKamilko, u Ciebie to ciasto wygląda po prostu rewelacyjnie , ja jeszcze nie piekłam ,ale upiekę
OdpowiedzUsuń