codzienność

poniedziałek, 13 lipca 2020

ensaimada


W lipcowej piekarni Amber słodki wypiek rodem z Majorki. Według źródła pierwsze pisemne wzmianki o ensaimada pochodzą z XVII wieku i wskazują, że była ona pieczona na święta i uroczystości. Zwinięta w kształt ślimaka ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką a ciastem francuskim, jest niezwykle delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru a sekretem jest doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi nazwa tego wypieku. Saim, po katalońsku oznacza smalec wieprzowy, więc tradycyjne, prawdziwe ensaimada muszą wręcz ociekać tłuszczem, coraz częściej w wypiekach smalec jednak wymienia się na masło. Ten niezwykle prosty przysmak, to jeden z typowych rarytasów Majorki, zwykle serwowany na śniadanie z kawą z mlekiem. Ciasta piecze się w różnych rozmiarach, duże lub małe spiralne ślimaki są zawsze sypane obficie cukrem pudrem. Ensaimada z przepisu z bloga Divina Cocina, jest puszysta i mięciutka i ma listkujące się ciasto z chrupiącą skórką.


250 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g wody
1 jajko
80 g cukru
25 g masła
5 g suchych drożdży

W misce ubić jajko z cukrem, dodać połowę mąki ze szczyptą soli i dokładnie wymieszać. W garnuszku do podgrzanej wody dodać drożdże, wymieszać. Następnie wodę z drożdżami dodać do mieszanki jajek i mąki i dokładnie połączyć ze sobą. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, na koniec dodać zmiękczone masło i zagniatać ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ją ściereczką kuchenną i pozwolić mu rosnąć przez około 12 godzin, aż potroi objętość.

175 g masła
cukier puder

Na blacie roboczym posmarowanym olejem rozwałkować ciasto na prostokąt, dobrze rozciągając, aby było bardzo cienkie. Na cieście za pomocą pędzelka rozsmarować rozpuszczone masło, a następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ułożyć w kształcie spirali na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 18 minut, aż się zrumieni. Ensaimadę podawać posypaną cukrem pudrem.
 
 

7 komentarzy:

  1. Piękna! Prawdziwy majorkański turban.
    Bardzo lekko jest w lipcowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie i artystycznie wygląda twój majorski ślimak i aż ślinka leci. Do kolejnego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilo ja się wpraszam na Twój wypiek, cudny :-) Do nastepnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pięknie Ci się upiekła:-)Mnie akurat nie było w tym czasie, ale spróbuję nadrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamilko, u Ciebie to ciasto wygląda po prostu rewelacyjnie , ja jeszcze nie piekłam ,ale upiekę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.