Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Czekoladowe ciasto na białkach z czekoladową polewą, to proste i pyszne ciasto, wilgotne w środku, w smaku przypominające słynne brownie.
13 białek
115 g mąki pszennej
220 g cukru
30 g kakao
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki winianu potasu
100 g czekolady
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier oraz przesianą mąkę i kakao, miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy. Ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą.
O następne ciasto z białek do kolekcji , wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłąm ciasta na białkach. U mnie wszystkie pochłania beza...
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa pewno wykonam to ciasto przy najbliższej okazji i jestem zdania, że ogólnie to co czekoladowe to jest bardzo smaczne. Ja również uwielbiam zjadać się ciastkami czekoladowymi z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i podoba mi się prostota ich wykonania.
OdpowiedzUsuń