1200 g jabłek
50 g masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
140 g rodzynek
30 ml rumu
Do garnka włożyć pokrojone na części jabłka, dodać masło oraz cukier, cynamon i całość gotować, aż sok z jabłek odparuje. Garnek zdjąć z ognia i do jabłek wmieszać rum, odstawić do ostygnięcia.
280 g mąki pszennej
165 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
115 g masła
2 jajka
cukier puder
W misce miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodać masło i mieszać, aż kawałki masła przestaną być widoczne. Następnie dodać jajka i mieszać do utworzenia się kuli z jednolitego ciasta. Ciasto wyjąć na posypaną mąką powierzchnię pognieć przez chwilę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Z ciasta oderwać większą połowę i rozwałkować je na posypaną mąką powierzchni, a następnie wyłożyć nim dno i boki mniejszej tortownicy. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i na to wyłożyć rozwałkowaną resztę ciasta. Przy pomocy widelca zlepić dokładnie brzegi, a następnie ponakłuwać nim cały wierzch. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Aaaaaaaaaa , te ciacho to ja zrobię , mniam
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jesienne jabłka. I chyba czas na jabłkowe ciasto i u mnie...