Jabłka o aromacie cynamonu otulone w maślane, chrupkie ciasto filo, to coś wspaniałego, pysznie smakuje podane na gorąco. Jabłka zapiekane z cieście filo, można szybko przygotować, jeżeli korzysta się z gotowego ciasta filo.
1200 g jabłek
150 g masła
100 g cukru
cynamon
10 arkuszy ciasta filo
cukier puder
Obrane i pokrojone na części jabłka włożyć do miski, zasypać cukrem, dodać cynamon i wymieszać. W garnuszku stopić masło. Na blacie ułożyć dwa arkusze ciasta filo, tak by lekko zachodziły na siebie, tworząc długi prostokąt, posmarować je masłem. Kolejne kłaść jeden na drugim, za każdym razem smarując masłem. Na cieście rozłożyć jabłka wzdłuż dłuższego boku, a następnie ciasto zwinąć z nadzieniem jak roladę. Roladę ułożyć na kształt ślimaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
to taka trochę szybsza wersja strudla, a z akie ty pychotki Kamila pieczesz
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńZbliża się pora jabłek u mnie...
Wyglądają zachwycająco :) To własnie lubię - cieniutkie ciasto i mnóstwo jabłek :) Wybornie :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń