Bardzo puszysty i wilgotny, kakaowy biszkopt z kremem chałwowym na bazie mascarpone, kandyzowanymi wiśniami i czekoladą, składa się na wspaniałe ciasto. Kostka chałwowa z wiśniami, jest przepyszna i idealnie nadaje się na letnie uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.
3 jajka
60 g cukru
45 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
100 ml wody
30 ml likieru wiśniowego
W szklance wymieszać wodę i alkohol. Biszkopt skropić nasączeniem.
500 g mascarpone
250 g chałwy kakaowej
Chałwę zetrzeć na tarce. W mice ubić mascarpone z chałwą na puszysty krem.
50 g czekolady
25 ml mleka
100 g kandyzowanych wiśni
Na blacie biszkoptowym rozsmarować krem, następnie równomiernie ułożyć kandyzowane wiśnie. W garnuszku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta ozdobić roztopioną czekoladą. Ciasto schłodzić przed podaniem.
ale pycha!
OdpowiedzUsuńLena, o tak, znikało ciacho szybko :)
UsuńRozkoszne!
OdpowiedzUsuńAle...bardzo słodkie...
Amber, nie tak słodko, jak myślisz :)
UsuńAaaaaaaaaaaaaaaa takie rozpustne ciasto(dla podniebienia) z przysłowiową wisienką
OdpowiedzUsuńp.s przez Ciebie i twoje pyszności kupiłam sobie na allegro książkę o ciastach i deserach Zofii Zawistowskiej :D
Aluś, tak? Super :) ja lubię jej przepisy :)
Usuńi jakie tu przepisy na pierniki ma, zachwycam się :)
Usuń