codzienność

piątek, 28 czerwca 2019

babka z bzowym syropem


Miękkie i wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu pięknie pachnie i dobrze smakuje. Babka z bzowym syropem, jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje nawet po kilku dniach.
 
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
125 g cukru pudru
125 g masła
4 jajka
150 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder

W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie dodać do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia, mleko i syrop, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Piękny deser!
    Kwiatów już nie ma, syrop wypity...Rok czekania...

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aluś, tyle chciałam zrobić, a bez tak szybko mi przekwitł i znowu muszę czekać rok :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.