Proste i zdrowe składniki składają się na pyszny makaron z kurczakiem, awokado i grillowanymi szparagami. Wystarczy chwila czasu, by wyczarować ten lekki posiłek i cieszyć się jego doskonałym letnim smakiem.
500 g makaronu
1 awokado
sok z 1/2 limonki
400 g polędwiczek z kurczaka
250 g pomidorów koktajlowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
W misce rozgnieść awokado z sokiem z limonki, odstawić. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę polędwiczki i chwilę smażyć. Dodać pokrojone na pół pomidory, podsmażyć. Całość doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, posypać posiekanym tymiankiem. W czasie przygotowywania warzyw ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić makaron, dodać awokado oraz sos i wymieszać.
500 g zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Obrane szparagi przekroić wzdłuż na pół, włożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie grillować z każdej ze stron. Makaron podawać z grillowanymi szparagi.
letni makaron, letnie smaki i aromaty...
OdpowiedzUsuńPrzysiadam się!