codzienność

sobota, 22 czerwca 2019

terrina z ricotty z poziomkami


Chmiel na bezsenność
rezeda na nerwy
tymianek na nieśmiałość
chrzan co leczy chore korzonki
to wszystko tak dużo że mało
gdybyś nie stworzył poziomki 
ksiądz Jan Twardowski

Poziomki, to jeden z najcenniejszych darów lasu i ogrodu, można z nich przygotować bardzo aromatyczne smakołyki. Terrina z ricotty z poziomkami, to szybki deser o wspaniałym aromacie i smaku. Terrina składa się z warstwy galaretki z poziomek oraz masy żółtkowo - serowej o waniliowym posmaku z poziomkami. Ten bajkowy deser idealnie nadaje się na letnie świętowanie.


220 g poziomek
150 ml wody
120 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Do garnka włożyć poziomki, wlać wodę i dodać cukier, całość zagotować. Poziomki gotować około 5 minut. Następnie masę przetrzeć przez drobne sitko, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Masę wylać do wyłożonej folią spożywczą keksówki, wyrównać powierzchnię. Foremkę wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.


500 g ricotty
3 żółtka
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g masła
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
30 ml likieru poziomkowego
250 g poziomek

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce utrzeć żółtka z cukrami i masłem na puszystą masę, dodać ser oraz likier i dalej ucierać. Następnie wmieszać do serowej masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać poziomki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na galaretce, wyrównać powierzchnię. Foremkę ponownie wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Formę odwrócić do góry dnem i ostrożnie wysunąć na talerz.

1 komentarz:

  1. OOOOO!!! Od samego czytania przepisu 'ślinka mi cieknie'...
    Rozkosznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.