Solone lub marynowane w oliwie, winie, solance z octem, nierozwinięte pąki kwiatowe są popularna przyprawą i częstym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej, w szczególności cypryjskiej, włoskiej i maltańskiej. Takie pąki są powszechnie stosowane w zimnych sosach czy sałatkach, dodawane są do makaronów i podawane do kanapek. Czosnkiem niedźwiedzim, który coraz częściej gości w naszych ogrodach, doprawiamy sałatki, twarożki, masła, duszone warzywa, kluski, sosy, mięsa, ryby i zupy. Robić można z niego pesto czy też dodawać do makaronów, risotta, bułeczek a jego pąki idealnie nadają się do marynowania. Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego łatwo zrobić, dobrze smakują i można je wykorzystać na wiele sposobów.
150 g pąków czosnku niedźwiedziego
50 g cukru
10 g soli
250 ml octu winnego
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 kulek pieprzu ziarnistego
W garnku zagotować ocet z cukrem, solą i przyprawami. Oczyszczone pąki czosnku niedźwiedziego włożyć do słoiczków. Gorącą marynatą zalać pąki i słoiczek zakręcić. Marynować pąki przez co najmniej tydzień.
Cudnie! Zazdroszczę Ci dostępu do takich ilości dzikiego czosnku.
OdpowiedzUsuńUkisiłam kwiaty wasabi - muszę pokazać je na blogu...
Amber, mała hodowla daje radę :)
UsuńJestem ciekawa kwiatów wasabi!
aaaaa jej, zazdroszczę
OdpowiedzUsuńAluś, na początku było bardzo mało, teraz już więcej, więc mogę sobie pozwolić :)
UsuńBuziaki!