Drożdżowa babka z malinami jest delikatna i puszysta, z pyszną niespodziankę w środku. Ta babka ma dodatek białej czekolady, ale nie jest zbyt słodka, za to miękka i wilgotna, o pięknym kolorze i długo zachowuje świeżość.
6 jajek
60 g cukru
120 g białej czekolady
250 g mąki pszennej
30 g drożdży
125 ml mleka
szczypta soli
15 g malin liofilizowanych
60 g cukru
120 g białej czekolady
250 g mąki pszennej
30 g drożdży
125 ml mleka
szczypta soli
15 g malin liofilizowanych
cukier puder
Żółtka utrzeć w cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie. W misce w połowie ilości mleka rozpuścić drożdże. Do garnuszka wlać pozostałe mleko, podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić. Gdy rozczyn podrośnie dodać żółtka, czekoladę i całość utrzeć. Następnie dodać mąkę i utrzeć. Na końcu wmieszać delikatnie do ciasta białka ubite na sztywno z solą oraz maliny. Ciasto przełożyć do formy do babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Formę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Formę po wyrośnięciu babki bardzo ostrożnie przenieś do piekarnika rozgrzanego do 170º C i piec babkę około 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.
Zachwycająca !!! Kamilka a takie maliny kupujesz stacjonarnie( gdzie?) czy w necie?
OdpowiedzUsuńAluś, ja kupuje stacjonarnie, ale w necie będą na pewno :) Pozdrawiam
Usuńa stacjonarnie to w jakieś sieciówce?
UsuńAluś, w sklepie ze zdrową żywnością :)
UsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńNo i dodatek malin to pyszny pomysł.
Amber, masz rację - pyszny :) Pozdrawiam
Usuń