codzienność

środa, 12 grudnia 2018

piernik siostry Anastazji


Piernik siostry Anastazji z książki "103 ciasta siostry Anastazji", jest bardzo puszysty, łatwy i szybki do zrobienia. Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami. Piernik można przełożyć domowymi powidłami, dodać do ciasta ulubione bakalie lub owoce moczone w alkoholu. Piernik można też wzbogacić owocami po przygotowaniu domowej nalewki. Przepis na piernik dodaję do akcji 12 Festiwal Pierniczków.

350 g mąki pszennej
200 g miodu 
200 g masła 
200 g cukru 
3 jajka 
140 ml kwaśnej śmietany 
40 ml wody 
15 g kakao 
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody 
szczypta soli
100 g czarnej porzeczki
30 ml rumu
 
W miseczce zalać porzeczkę rumem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem, miodem i żółtkami. Do utartej masy dodać śmietanę, wodę, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Następnie dodać porzeczkę i wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczony piernik wystudzić na kratce. 

100 g czekolady
30 ml mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.

3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba, wypróbowałabym na mące orkiszowej 😚

    OdpowiedzUsuń
  2. pierniki z kwaśna śmietaną czy jogurtem są przepyszne , tu widać jaki puszysty i kolor piękny , ciepły

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie puszysty!
    Wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.