Piernik siostry Anastazji z książki "103 ciasta siostry Anastazji", jest bardzo puszysty, łatwy i szybki do zrobienia. Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami. Piernik można przełożyć domowymi powidłami, dodać do ciasta ulubione bakalie lub owoce moczone w alkoholu. Piernik można też wzbogacić owocami po przygotowaniu domowej nalewki. Przepis na piernik dodaję do akcji 12 Festiwal Pierniczków.
350 g mąki pszennej
200 g miodu
200 g masła
200 g cukru
3 jajka
140 ml kwaśnej śmietany
40 ml wody
15 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
szczypta soli
100 g czarnej porzeczki
30 ml rumu
W miseczce zalać porzeczkę rumem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem, miodem i żółtkami. Do utartej masy dodać śmietanę, wodę, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Następnie dodać porzeczkę i wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczony piernik wystudzić na kratce.
100 g czekolady
30 ml mleka
W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.
Bardzo mi się podoba, wypróbowałabym na mące orkiszowej 😚
OdpowiedzUsuńpierniki z kwaśna śmietaną czy jogurtem są przepyszne , tu widać jaki puszysty i kolor piękny , ciepły
OdpowiedzUsuńPysznie puszysty!
OdpowiedzUsuńWart wypróbowania.