codzienność

poniedziałek, 10 grudnia 2018

pasztet cielęcy


Delikatny pasztet cielęcy, doprawiony pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową ma spójną konsystencję i można go kroić na cienkie plastry. Pasztet jest bardzo delikatny w środku i ma chrupiący wierzch. Z pasztetem wybornie smakuje domowa borówka brusznica do mięs. Świąteczne spotkania przy stole, to okazja do spróbowania klasyków polskiej kuchni.


500 g cielęciny
340 g boczku wieprzowego
400 g wątróbki cielęcej
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
1 cebula
2 chrupiące kajzerki
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
20 g masła
15 g tartej bułki

Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Cielęcinę, boczek, warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać wątróbkę, dodać bułki i zestawić z ognia. Całość ostudzić. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 70 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Ostudzić przed krojeniem.

3 komentarze:

  1. Pasztety to ja wprost kocham!
    Takie właśnie domowe, pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, do domowych pasztetów mam słabość, zresztą u nas w domciu nie tylko ja :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Hi Guys this is very wonderful site.I am very likely to this site.i have more information from this site thanks for sharing
    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.