Delikatny pasztet cielęcy, doprawiony pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową ma spójną konsystencję i można go kroić na cienkie plastry. Pasztet jest bardzo delikatny w środku i ma chrupiący wierzch. Z pasztetem wybornie smakuje domowa borówka brusznica do mięs. Świąteczne spotkania przy stole, to okazja do spróbowania klasyków polskiej kuchni.
500 g cielęciny
340 g boczku wieprzowego
400 g wątróbki cielęcej
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
1 cebula
2 chrupiące kajzerki
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
20 g masła
15 g tartej bułki
340 g boczku wieprzowego
400 g wątróbki cielęcej
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
1 cebula
2 chrupiące kajzerki
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
20 g masła
15 g tartej bułki
Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Cielęcinę, boczek, warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać wątróbkę, dodać bułki i zestawić z ognia. Całość ostudzić. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 70 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Ostudzić przed krojeniem.
Pasztety to ja wprost kocham!
OdpowiedzUsuńTakie właśnie domowe, pyszne...
Amber, do domowych pasztetów mam słabość, zresztą u nas w domciu nie tylko ja :)
UsuńPozdrawiam
Hi Guys this is very wonderful site.I am very likely to this site.i have more information from this site thanks for sharing
OdpowiedzUsuńหนังออนไลน์