codzienność

sobota, 8 grudnia 2018

ciasto czekoladowo - bezowe z kremem chałwowym


Mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowo - orzechowe, przełożone dżemem porzeczkowy oraz kremem budyniowo - chałwowym, przykryte bezą z dodatkiem orzechów, składa się na wspaniałe ciasto. Ciasto czekoladowo - bezowe z kremem chałwowym, jest bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadaje się na świąteczny stół oraz inne rodzinne spotkanie przy kawie.

3 jajka
100 g cukru
100 g masła 
180 g orzechów włoskich
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g czekolady
 
W misce utrzeć masło z roztopioną czekoladą i cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując. Do maślanej masy wmieszać następnie zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.


3 białka
170 g cukru
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli
15 g mąki ziemniaczanej
100 g orzechów włoskich
 
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubić. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie rozłożyć posiekane orzechy. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° C i piec bezę przez około 70 minut.
 
2 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
200 g chałwy
250 g masła


Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do połączenia się składników.
Czekoladowo - orzechowy spód ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować dżem, następnie krem chałwowy, całość przykryć bezą orzechową. Ciasto schłodzić przed podaniem.

7 komentarzy:

  1. Królewskie ciacho, poezja, przepiękne. wszystko co uwielbiam-beza i chałwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to zdecydowanie moje ulubiona połączenie i przepadam :)

      Usuń
  2. Czekolada, chałwa i beza...pyyyyysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na bogato! Tak jak lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi Guys this is very wonderful site.I am very likely to this site.i have more information from this site thanks for sharing
    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.