codzienność

środa, 5 grudnia 2018

pierś kaczki z karmelizowaną pigwą i żurawiną


Krucha i delikatna pierś kaczki podana z karmelizowaną w cukrze i alkoholu pigwą i żurawiną, doprawiona rozmarynem, doskonale smakują podana z ziemniaczanym puree. Pierś kaczki z karmelizowaną pigwą i żurawiną, to bardzo proste danie, idealne na świąteczny stół. 

2 pigwy
100 g żurawiny
100 g cukru
140 ml pigwówki
2 gałązki rozmarynu

Na patelni rozpuścić cukier, dodać alkohol, pokrojone na ćwiartki pigwy oraz żurawinę i całość chwilę karmelizować, dodać posiekany rozmaryn. 

2 piersi kaczki 
sól
pieprz

Piersi kaczki osuszyć, skórkę ponacinać w kratkę, bardzo ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem. Piersi obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić tłuszcz ze skóry. Od strony mięsa obsmażać do zrumienienia. Obsmażone piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 12 minut. Pierś kaczki podawać z karmelizowanymi owocami.

3 komentarze:

  1. Ten przepis jest dla mnie!
    Uwielbiam takie połączenie smaków. A kaczka to mój ulubiony gród - obok gęsi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo mnie to cieszy, że się podoba :)
      Ja uwielbiam połączenie mięsa i owoców.

      Usuń
  2. Hi Guys this is very wonderful site.I am very likely to this site.i have more information from this site thanks for sharing
    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.