Krucha i delikatna pierś kaczki podana z karmelizowaną w cukrze i alkoholu pigwą i żurawiną, doprawiona rozmarynem, doskonale smakują podana z ziemniaczanym puree. Pierś kaczki z karmelizowaną pigwą i żurawiną, to bardzo proste danie, idealne na świąteczny stół.
2 pigwy
100 g żurawiny
100 g cukru
140 ml pigwówki
2 gałązki rozmarynu
Na patelni rozpuścić cukier, dodać alkohol, pokrojone na ćwiartki pigwy oraz żurawinę i całość chwilę karmelizować, dodać posiekany rozmaryn.
2 piersi kaczki
sól
pieprz
Piersi kaczki osuszyć, skórkę ponacinać w kratkę, bardzo ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem. Piersi obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić tłuszcz ze skóry. Od strony mięsa obsmażać do zrumienienia. Obsmażone piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 12 minut. Pierś kaczki podawać z karmelizowanymi owocami.
Ten przepis jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków. A kaczka to mój ulubiony gród - obok gęsi...
Amber, bardzo mnie to cieszy, że się podoba :)
UsuńJa uwielbiam połączenie mięsa i owoców.
Hi Guys this is very wonderful site.I am very likely to this site.i have more information from this site thanks for sharing
OdpowiedzUsuńหนังออนไลน์