codzienność

piątek, 14 grudnia 2018

pierniczki z marcepanem i czekoladą


Wspaniałe pierniczki z nadzieniem marcepanowym i czekoladą, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie nadziewać i ozdabiać. Przepis na pierniczki z marcepanem i czekoladą dodaję do akcji 12 Festiwal Pierniczków.

500 g mąki pszennej
300 g miodu
150 g cukru
100 g masła
15 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
1 łyżeczka proszku pieczenia 

 
W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce.

200 g masy marcepanowej
200 g czekolady

 
Pierniczki nadziewać masą marcepanową i pokrywać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
 

6 komentarzy:

  1. jakie śliczne, ten marcepan Kamilka przykleja się na wierzch upieczonego pierniczka tak? i polać potem czekolada tak?

    p,s ale masz cudne foremki, to miedziane czy tylko w tym kolorze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, tak dokładnie przyklejasz masę i pokrywasz czekoladą :)
      Mam 3 miedziane foremki ale marzę o innych, taka mała mania chcenia hihihihi

      Usuń
    2. A to fajne są, kuszą
      A te foremkowe chcenia rozumiem :D

      Usuń
    3. Aluś, szaleństwo hihihihi

      Usuń
  2. Rozkoszne i kuszące!
    Mmmmm...Takie luksusowe pierniki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.