Wspaniałe pierniczki z nadzieniem marcepanowym i czekoladą, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie nadziewać i ozdabiać. Przepis na pierniczki z marcepanem i czekoladą dodaję do akcji 12 Festiwal Pierniczków.
500 g mąki pszennej
300 g miodu
150 g cukru
100 g masła
15 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
1 łyżeczka proszku pieczenia
W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce.
200 g masy marcepanowej
200 g czekolady
Pierniczki nadziewać masą marcepanową i pokrywać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
jakie śliczne, ten marcepan Kamilka przykleja się na wierzch upieczonego pierniczka tak? i polać potem czekolada tak?
OdpowiedzUsuńp,s ale masz cudne foremki, to miedziane czy tylko w tym kolorze?
Aluś, tak dokładnie przyklejasz masę i pokrywasz czekoladą :)
UsuńMam 3 miedziane foremki ale marzę o innych, taka mała mania chcenia hihihihi
A to fajne są, kuszą
UsuńA te foremkowe chcenia rozumiem :D
Aluś, szaleństwo hihihihi
UsuńRozkoszne i kuszące!
OdpowiedzUsuńMmmmm...Takie luksusowe pierniki.
Amber, dziękuję :)
Usuń