Chleb z grudniowej piekarni Amber, to chleb idealny na świąteczny stół. Autorką przepisu na chleb z kawą i migdałami, jest Monika Walecka i tak jak jest napisane w magazynie KUKBUK, chleb pięknie pachnie, dyskretnie chrupie i ciężko się od niego oderwać, ale jeśli wam się to uda, połóżcie na nim plastry pieczonego mięsa.
1 łyżka zakwasu żytniego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
W misce wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin.
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
300 g wody
1 łyżka soli
1 łyżka kawy
50 g migdałów
500 g mąki pszennej
300 g wody
1 łyżka soli
1 łyżka kawy
50 g migdałów
Zaczyn, mąkę i wodę miksować w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, odstawić. Po 30 minutach dodać sól i przez kilka minut wyrabiać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypać kawę, posiekane i uprażone na suchej patelni migdały. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, przy czym co godzinę wyłożyć na lekko umączony blat, rozciągnąć i złożyć jak list na trzy, przekręcić i ponownie złożyć na trzy. Po tym czasie ciasto uformować w bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania chleba i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawić do lodówki. Chleb piec w temperaturze 220º C na rozgrzanej blasze przez 40 minut.
Chleb z kawą i migdałami na blogach:
Wow! Piękny!
OdpowiedzUsuńIdealny świąteczny bochen.
Ale piękny , normalnie taki zaczarowany i już u ciebie Kamilka pachnie na zdjęciach świętami
OdpowiedzUsuńCudowny, jakie dziury:-) Wow mam ochotę na ten Twój:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne, przedświąteczne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś z takiki dodatkami, pyszny. A Twój do tego wygląda cudnie 😍
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty!:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb Kamilo :-) Wesołych Świąt i do następnego upieczenia :-) W tym roku tez będziesz piekła 12 razy? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękny bochen, wyrośnięty i bardzo świąteczny!
OdpowiedzUsuń