Pierniczki, są bardzo aromatyczne, bo zawierają, aż trzy rodzaje imbiru - świeży, kandyzowany oraz mielony, a do tego cynamon i mielone goździki. Pierniczki są mięciutkie w środku i wspaniale chrupią za sprawą cukru, który dodatkowa nadaje im rustykalnego wyglądu. Przepis na pierniczki imbirowe według przepisu Dorie Greenspan z książki „Dorie’s Cookies”, dodaję do akcji 12 Festiwal Pierniczków.
272 g mąki pszennej tortowej
170 g masła
200 g cukru
85 g melasy
1 jajko
2 centymetry korzenia imbiru
30 g kandyzowanego imbiru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misce wymieszać suche składniki, dodać drobno posiekany kandyzowany imbir oraz starty na tarce korzeń imbiru. W misce utrzeć masło z cukrem i melasą, dodać jajko i ekstrakt waniliowy i utrzeć. Następnie dodać suche składniki i utrzeć. Masę przełożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny.
30 g cukru demerara
Z ciasta uformować małe kulki, każdą obtaczać w cukrze i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 º C i piec pierniczki przez 15 minut.
wyglądają mega pyszne ( i skład to potwierdza)
OdpowiedzUsuńAluś, znikały w tempie błyskawicznym :)
UsuńSięgam po ciasteczko...
OdpowiedzUsuńPachną mi tu bardzo pysznie.
Amber, zapach mają wspaniały i dobrze smakują :)
Usuń