Strucla z makiem, to ciasto, które tradycyjnie przygotowuje się na święta Bożego Narodzenia, ale pysznie smakuje przez cały rok. Przepis na tę niezwykłą struclę pochodzi w książki "Kuchnia warszawska".
400 g maku
500 ml mleka
80 g cukru
2 jajka
60 g rodzynek
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 g tartej bułki
Mleko zagotować, wsypać mak i chwilę gotować, odstawić na około 180 minut. Mak dobrze odsączyć na sicie wyłożonym gazą. Mak dwukrotnie zmielić w maszynce. W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać mak i utrzeć. Następnie dodać pozostałe składniki i utrzeć.
450 g mąki pszennej
125 ml mleka
150 g masła
2 jajka
skórka z 1 cytryny
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
Do miski przesiać mąkę, dodać letnie mleko, jajka, drożdże, sól, skórkę startą z cytryny oraz miękkie masło i wyrobić ciasto ręką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 120 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt i nałożyć równomiernie masę makową. Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem z masą. Roladę ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć szpikulcem w kilku miejscach i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
1 jajko
120 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Po tym czasie struclę posmarować rozbełtanym jajkiem i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C piec przez około 60 minut, aż strucla się ładnie zrumieni. Ostudzoną struclę udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Piękna i na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńUśmiecham się do niej...
Amber, podchodziłam do niej jak do jeża, ale się udała :)
UsuńPozdrawiam
Perfekcyjny, normalnie mistrzowski
OdpowiedzUsuńAluś, to debiut w struclach, udany hihihihi
Usuń