Sernik, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z ciasteczek imbirowych i z dodatkiem kandyzowanego imbiru, który bardzo go aromatyzuje. Sernik imbirowy, jest pyszny i umili nie tylko świąteczny czas, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.
280 g pierniczków imbirowych
120 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.
1000 g twarogu sernikowego
180 g cukru
8 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
180 g cukru
8 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g kandyzowanego imbiru
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, stopione i ostudzone masło oraz mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Dodać kandyzowany imbir i wymieszać. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Wow, jaki fajny :)
OdpowiedzUsuńAluś, bardzo aromatyczny i smaczny. Pozdrawiam!
UsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńMuszę go mieć. Skorzystam z przepisu....
Amber, bardzo proszę, będzie mi miło :)
Usuń