Ciasto z truskawkami pod bezową chmurką, to kostka składająca się z cieniutkiego biszkoptu z płatkami owsianymi oraz nadzienia twarogowego z truskawkami, w całości wykończona chrupiącą bezą. Kostka truskawkowa z bezą inspirowana przepisem Ani, to wspaniałe i rozpływające się w ustach ciasto.
125 g masła
125 g cukru
10 g cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 ml mleka
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrami i solą na gładką i puszystą masę, dodać żółtka, jedno po drugim i ubijać. Następnie dodać do masy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ubić. Na samym końcu wmieszać płatki owsiane i mleko. Masę podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160º C na 30 minut. Ciasto po tym czasie wyjąć z formy i ostudzić. Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wlać resztę masy i piec ciasto przez 15 minut.
4 białka
150 g cukru
szczypta soli
W misce ubić białka z solą na sztywną masę. Następnie powoli dodawać cukier i ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć ubite białkami i ciasto umieścić na następne 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100º C i piec jeszcze przez 50 minut. Ciasto ostudzić.
500 g truskawek
750 g twarogu sernikowego
120 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić twaróg z cukrem pudrem oraz ekstraktem, pod koniec ubijania dodać żelatynę i ubić. Następnie do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i wymieszać. W formie wyłożyć pierwszą część ciasta, na niej wyłożyć krem twarogowy, przykryć ciastem z bezą. Ciasto schłodzić przed podaniem, a następnie pokroić w kostkę.
Chcę cały talerz! Kostka z bezą to będzie mój sen...
OdpowiedzUsuńAniu podzielimy się na pół?Też chętnie kilka kawałków zakąszę :D
UsuńAniu, Aluś częstujcie się bardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam
Ależ fajne ciasto! Trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są!
OdpowiedzUsuńGosiu, mnie truskawek ciągle mało :)
Usuńpysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńIzaa, i naprawdę jest bardzo pyszne :) Pozdrawiam
UsuńNormalnie niebo w gębie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, beza i truskawki to moja słabość :) Pozdrawiam
Usuń