Chrupiące grillowane szparagi w zestawie z rozpływającym się żółtkiem jajka i aksamitnym lekko kwaskowym sosem holenderskim smakują rewelacyjnie. To proste danie może być zarówno przystawką jak i lekką kolacją. Grillowane szparagi z jajkiem i sosem holenderskim, to klasyka gatunku i punkt obowiązkowy w szparagowym sezonie.
100 g masła
3 żółtka
60 ml wytrawnego białego wina
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Do rondla wlać wino, dodać żółtka i szczyptę soli, mieszając gotować na średnim ogniu, aż masa stanie się jedwabista, kontrolować temperaturę, by żółtka się nie ścięły. Zdjąć rondel z gazu i powoli wmieszać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
500 g zielonych szparagów
2 jajka
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz
Obrane szparagi przekroić wzdłuż na pół, włożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie grillować z każdej ze stron. Ugotować jajka w koszulkach w delikatnie wrzącej wodzie z dodatkiem octu. Gotować 3 minuty, by żółtko było miękkie w środku lub 5 minut, by było bardziej ścięte. Grillowane szparagi podawać z jajkiem i sosem holenderskim.
Bardzo lubię szparagi w tym zestawieniu.
OdpowiedzUsuńTo niewątpliwie posiłek dla smakosza!
Amber, trzeba się delektować póki jeszcze są :) Pozdrawiam
UsuńZestaw taki, że ślinka cieknie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenki, uwielbiam ten zestaw :) Buziaki!
Usuń