codzienność

poniedziałek, 18 czerwca 2018

czeskie rogaliki


Czerwiec w piekarni Amber pachnie wspaniałymi czeskimi rogalikami. Przepis na popularne w Czechach rogaliki pochodzi z bloga Bread around the World. Rogaliki są mięciutkie i puszyste, pięknie pachną dzięki dojrzewaniu przez noc w lodówce. Rogaliki doskonale smakują podane w towarzystwie sera, wędliny lub ulubionej dżemolady.


500 g mąki pszennej
300 ml mleka
25 g masła
10 g soli
6 g drożdży
1 żółtko
1 jajko
mak


Wlać mleko do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, pozostawić do wystygnięcia. W misce zagnieść mąkę z mlekiem, masłem, solą, drożdżami oraz żółtkiem, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto umieścić w misce i zostawić w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostawić ciasto w temperaturze pokojowej przez 90 minut, a następnie podzielić na cztery równe części. Pozostawić kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkować kawałki ciasta na prostokąty, podzielić na cztery trójkąty i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 45 minut. po tym czasie posmarować rogaliki ubitym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec przez 20 minut. Ostudzić przed podaniem. 




12 komentarzy:

  1. Piękne!
    Cudownie, że upiekłaś je z nami.
    Wspaniałych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie i wdzięcznie się prezentują Twoje Rogaliki. Gratuluję. Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia pysznych rogali, super wyglądają.
    pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, szybko znikają a Twoje jeszcze cudne, dziękując za wspólne pieczenie czerwcowe zabieram jednego rogalika, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i takie pyszniutkie :-)Dobrze, ze tym razem udało mi się dołączyć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i zgrabne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się pozbyć skojarzenia, że to konfitura z dzikiego wina. ;) Dzięki za piekarnię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilo-piękne rogale w pięknej scenerii :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak tak , śliczne , kształtne te rogaliki i sceneria obok cudna

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, wyjątkowo apetycznie prezentują się na zdjęciach. Dziękuję za wspólne czerwcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Makowe śliczności :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy10/16/2020

    Bardzo ciekawie to zostało opisane. Będę tu zaglądać.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.